Background Masky Left Background Masky Right

Optochtreglement toelichting

Toelichting aansprakelijkheid en verzekering

In het optochtreglement staan artikelen over de aansprakelijkheid en verzekering. Deze toelichting kan noodzakelijk zijn om achteraf niet verrast te worden over de strekking van de artikelen.

Toelichting

Door het tekenen van het inschrijfformulier geven de deelnemers aan dat zij volledig voor eigen rekening en risico deelnemen aan de carnavalsoptocht en afzien van iedere aansprakelijkheidsclaim in de richting van de Carnavalsvereniging Het Masker.
Alle uit de categorie "wagens" (motorrijtuigen) zijn verzekerd voor het aansprakelijkheidsrisico. Voor de categorie "loopgroepen" is geen verzekering afgesloten.

De afgesloten verzekering door Het Masker is een secundaire verzekering en geldt dus alleen als er elders geen verzekering voor het motorrijtuig is gesloten. Voor "sloop"-auto’s waarop gebouwd wordt, zal in de praktijk geen verzekering lopen. In dat geval kan bij schade gebruikt worden gemaakt van de door Het Masker afgesloten verzekering.

Wordt er gebouwd op een trekker, dan zal die trekker in de meeste gevallen minimaal WA-verzekerd zijn. In die gevallen moet dus eerst de WA-verzekering van de trekker worden aangesproken. Mocht de eigenaar van de trekker dan zijn no-claim verliezen dan zal de door Het Masker afgesloten verzekering de schade vergoeden.

Het is beslist niet raadzaam om de lopende (trekker)verzekering even op te schorten. In de eerste plaats omdat naast het aansprakelijkheidsrisico vaak nog andere risico’s zijn verzekerd zoals b.v. het risico van brand en diefstal. Als de verzekering wordt opgeschort, vervalt ook de dekking voor die andere risico’s. Het is heel vervelend als tijdens de optocht de trekker in brand vliegt en de branddekking voor die dag opgeschort is. Daarnaast geldt de verzekering van Het Masker maar voor één dag. Als de eigenaar vergeet om de trekker weer aan te melden, is de trekker onverzekerd. Bovendien is het opschorten voor één dag een relatief dure administratieve handeling.
De verzekeraar van Het Masker wil een specificatie hebben van de wagens die verzekerd worden. Het kenteken/chassisnummer volstaat het beste om het voertuig te identificeren. Als die allebei niet meer aanwezig zijn, dan moeten andere kenmerken worden opgegeven die het voertuig kunnen identificeren (b.v. merk, type, kleur etc.).

Belangrijke clausules

In de clausules van de verzekering van Het Masker staat o.a. het volgende:
  • "Schade aan personen die zich niet op de normale zit- of staanplaatsen bevinden is uitgesloten van de dekking."
Dit betekent dat er geen dekking bestaat voor de deelnemers die op de wagens meerijden want zij bevinden zich niet op de normale zit- of staanplaatsen. Zij rijden dus helemaal op eigen risico mee. Het risico bestaat dat bij letsel van een deelnemer b.v. de zorgverzekeraar verhaal gaat zoeken op de eigenaar of bestuurder. Daarom is het verstandig als de deelnemers vooraf een verklaring tekenen waarin aangegeven wordt dat zij volledig voor eigen rekening en risico deelnemen aan de carnavalsoptocht en afzien van iedere aansprakelijkheidsclaim in de richting van de eigenaar of bestuurder van het motorrijtuig. Dan heeft de eigenaar van de trekker nog meer zekerheid dat hij niet persoonlijk wordt aangesproken. Klik hier voor een model verklaring
  • "Aan deze verzekering kunnen geen rechten worden ontleend als een verzekerde het motorrijtuig bestuurt terwijl hij/zij onder zodanige invloed verkeert van alcoholhoudende drank en/of een bedwelmend middel en/of een stof waarvan hij/zij weet of redelijkerwijs moet weten dat het gebruik daarvan de rijvaardigheid kan verminderen, dat hij/zij geacht moet worden niet in staat te zijn een motorrijtuig naar behoren te besturen, dan wel dat hem/haar dit door de wet of overheid is of zou worden verboden."
Dit betekent dat er geen dekking bestaat voor de bestuurders die drank en of drugs hebben gebruikt.
  • "Als er sprake is van een trekkende en getrokken eenheid moet de getrokken eenheid tijdens de optocht begeleid worden door tenminste 2 personen aan beide zijden."
Deel deze pagina:     
Facebook Twitter Email