Background Masky Left Background Masky Right
26 april 2019

Marco van Westen gedecoreerd met lintje!

Na het voordragen door zijn vader en de ondersteuning van Het Masker en Jeugdraad Zwaag, mag vanaf vandaag Marco van Westen de titel ‘lid in de orde van Oranje-Nassau’ dragen. Uit handen van burgemeester Jan Nieuwenburg kreeg hij voor zijn verdiensten voor de samenleving een lintje opgespeld. We noemden hem al wel eens meester Marco, Adjudaris , erelid Marco of Prominent Marco maar nu spreken we hem dus aan met deze officiële titel.

Reeds voor zijn geboorte is Marco besmet geraakt met het Carnavalsvirus dat in Zwaag al ruim 50 jaar heerst. De ouders van Marco zijn vanaf de oprichting van onze vereniging actief en betrokken. Ondanks dat zijn moeder hoogzwanger van Marco was werd er geen Carnavalsfeest overgeslagen en werd er geen polonaise minder om gelopen. Na de geboorte van Marco werd hij in een reiswiegje meegenomen naar menig Carnavalsactiviteit en kreeg hij tussen de “Alaaf-en” door de nodige borstvoedingen. De uitdrukking: “Met de paplepel ingegoten” is hier meer dan van toepassing.

Vanaf de basisschool deed Marco al mee aan de Zwaagse Carnavalsoptochten en feesten met zijn vriendengroep de “Kuiteklappers”, niet geheel onverdienstelijk overigens. In 2002 is Marco toegetreden tot het bestuur van Het Masker in de rol van Secretaris, met als Carnavalsnaam “Kuiteklapper van het Wilde Westen”.

Secretaris
Als secretaris vroeg Marco de vergunningen voor de Carnavalsoptochten aan, hield hij contact met andere Carnavalsverenigingen, schreef alle uitgaande brieven van de vereniging en notuleerde alle vergaderingen van onze vereniging. Ook stelde Marco als secretaris het jaarverslag van onze vereniging op en maakte hier een waar theaterspektakel van. Tijdens de jaarvergaderingen werd er door alle (ere)leden uitgekeken naar het voorlezen van het jaarverslag door Marco. Alle aspecten van het jaar kwamen langs, met een komische kwinkslag en een grap en een grol zorgde Marco ervoor dat eenieder het Carnavalsjaar in z’n 30 minuten levendig herbeleefde.

Adjudant
De kracht van het woord bleef niet onopgemerkt en Marco werd in 2007 de Adjudant van Het Masker. Een spraakwaterval van woorden, een woordkunstenaar eerste klas, voor kinderen van de basisschool, voor de ouderen van Zwaag, de optochtdeelnemers, het maakte Marco niet uit en wist steeds de juiste en meest rake woorden uit te spreken.

De spreekstalmeester en het gezicht van Carnavalsvereniging Het Masker

Steun en toeverlaat van Prins Carnaval en zijn Hofdames
Naast spreekstalmeester was Marco als Adjudant de steun en toeverlaat van Prins Carnaval en zijn Hofdames. Uitvoerig nam hij het draaiboek met ze door, leverde input aan de speech van de Prins en bij iedere activiteit haalde Marco het Decorum met zijn eigen auto van huis. Daarnaast schreef Marco voor iedere Prins een persoonlijk bedanklied welke hij zelf op gitaar ondersteunde en waarmee hij menige Prins tot tranen wist te beroeren. Marco heeft er warme vriendschappen aan deze innige contacten overgehouden.

Ziekenbezoek en huwelijksjubilea
De Prins en Hofdames bezoeken voorafgaand tijdens de Carnavalsdagen ook de zieken in Zwaag. Marco coördineerde de bezoeken en begeleidde Prins en Hofdames tijdens deze bezoeken. Bezoeken aan Zwagers met een gebroken been tot Zwagers die in hun laatste levensfase zaten. Waarna ’s avonds in de Leuttempel weer een Carnavalsfeest wachtte, niet altijd een even makkelijke omschakeling.
Sinds de gemeentelijke herindeling bezoekt de burgemeester bruidsparen die 60 jaar getrouwd zijn en doet dit niet meer bij “goud”. Sinds die tijd is het gebruikelijk in Zwaag dat ons Decorum op bezoek gaat bij de bruidsparen die 50 jaar getrouwd zijn, jaarrond. Het was Marco die deze bezoeken coördineerde, informatie vergaarde over het bruidspaar en uiteraard de Prins en Hofdames hierop voorbereidde, op dit voor het bruidspaar verrassingsbezoek.

Marco kent iedereen in Zwaag en iedereen in Zwaag kent Marco, echt een warme persoonlijkheid van en voor de Zwaagse gemeenschap. Naast al het bovenstaande voor Het Masker is Marco ook vrijwilliger bij Jeugdraad Zwaag (2002-2017) geweest evenals coach bij voetbalvereniging SV Westfriezen (2008-2018) en lid van de wedstrijdcommissie Swaegh Open, Tennisvereniging Swaegh (2012-2018)

Marco, van harte met je welverdiende lintje! Alaaf, Alaaf, Alaaf

Bekijk hier het overzicht van alle uitgereikte lintjes

Deel deze pagina:     
Facebook Twitter Email
Ben Gitzels

Ben Gitzels

In herinnering

17 sep Lees verder
Ludieke Pinkster verrassing van Het Masker!

Ludieke Pinkster verrassing van Het Masker!

Morgenmiddag 1e Pinksterdag

30 mei Lees verder