Background Masky Left Background Masky Right

Historie dorp Zwaag

Zwaag is een dorp dat zijn oorsprong kent in de dertiende eeuw. In 1406 kreeg Zwaag van koning Willem VI stadsprivileges en dat viel al niet in goede aarde bij onze buren. Hoorn had een aantal jaren ervoor stadsrechten verworven en het gejen stamt dus al uit de middeleeuwen. Tussen 1400- en 1500 procedeerden we wat af met onze buren, over welk land tot Zwaag behoorde. In landje pikken was Hoorn toen al heer en meester.

In 1816 kreeg Zwaag een nieuw wapen van de "Hooge Raad van Adel". Het oude wapen was een Blauwe Reiger met een kikker in zijn bek. Deze beeltenis kwam in teveel dorpswapens voor, dus werd gekozen voor de zeldzamere ooievaar. Een oud café heeft lang zo geheten in Zwaag. Hoewel er nog wel gedronken wordt, doet het geen dienst meer als café. Op dorpsstraat 142 is in het glas-en-lood-raam de beeltenis nog te zien van de Blauwe Reiger. Nu kwam er een wapen, dat veel leek op dat van Den Haag: een Ooievaar.

"Van lazuur beladen met een ooievaar, staande op een terras, alles van goud,

en houdende in deszelfs bek een paling van sabel."

In deze tijd, de jaren 1800-1900 werd geld verdiend met het houden van vee en het aantal fruittuinen nam toe. Het dorp Zwaag telde toen al 800 inwoners. Het agrarische karakter van ons dorp kreeg een geweldige injectie met de bouw van veiling Bangert en Omstreken in 1909 langs de spoorlijn. Druivenkassen werden neergezet en ook bloemen werden geteeld. De fruittuinen met appels, peren en pruimen bleef uitbreiden. Zwaag was een echt lintdorp met vertakkingen als de Balkweit, Unjerpad en het Laantje (nu Krijterslaan). Beginnend aan het Keern en eindigend bij de Rijweg. Van Zwaagdijk tot aan de van Aalstweg. Een gemeente met veel mogelijkheden.

In de jaren 60 werd de veeteelt, fruitteelt als mede de kassen voor bloemen en druiven al verder geïntensifieerd. Veiling B&O groeide uit tot een zeer grote en belangrijke veiling, waar vele Zwagers werkten. Fruit werd gesorteerd en verpakt en werd via het spoor vervoerd naar de afzetgebieden elders in het land. Het verenigingsleven begon ook gestalte te krijgen, want Zwaag wist de 3000 inwonersgrens te passeren. Toneel, muziek, operette en voetbal waren de uitjes van ons dorp. Blijkbaar te kort, want in deze 60-jaren werd carnavalsvereniging Het Masker opgericht. Welke door inspanningen van vele dorpelingen Zwaag met vette letters op de landkaart zette door haar geweldige carnavalsoptocht.

Hoorn bleef kloppen op de deur, want Zwaag bleef op het verlanglijstje staan. In 1979 werden we opgeslokt, maar het verenigingsleven vaarde er wel bij. Tennis, een sporthal en een prachtig buiten zwembad gaven kleur aan Zwaag.

De identiteit van ons dorp Zwaag zal nooit verloren gaan! Daar zorgt het jaarlijkse carnaval voor: de naam Zwaag klinkt dan tot ver.

Deze rijke historie in Zwaag heeft geleid tot de vereniging Historisch Zwaag, klik hier voor hun website.

Deel deze pagina:     
Facebook Twitter Email