Background Masky Left Background Masky Right
13 maart 2021

Halfvasten!

Vorig jaar zaten we in het begin van de pandemie en kon Halfvasten als eerste evenement van Het Masker niet doorgaan. Nu, ruim een jaar later, hopen we maar dat Halfvasten het laatste evenement is wat geen doorgang kan vinden. U raad het wellicht al: vandaag is het Halfvasten.

Wij hebben vanaf oktober geroepen dat carnaval in Zwaag gewoon doorgaat. En we hebben woord gehouden! En dat allemaal samen met iedereen in Zwaag die hier hun steentje aan bijgedragen heeft, betrokken is geweest of massaal hebben gekeken naar het veelal digitale weekend. Het was voor ons ook allemaal nieuw en een uitdaging maar wij zijn van mening dat we met vlag en wimpel zijn geslaagd om ondanks de omstandigheden toch wat leuks te kunnen brengen.

Het gehele carnavalsweekend, dus vijf dagen lang, kon er door de kinderen uit groep 3 t/m 8 meegedaan worden met de Masky Jacht. Een superleuke speurtocht binnen een bepaald gebied in het dorp Zwaag. Achter 22 ramen binnen het aangegeven gebied was een letter met Masky erop verstopt. Het was de bedoeling om er zoveel mogelijk te verzamelen om de zin te kunnen afmaken. De kinderen en hun ouders waren er maar druk mee. Op Vrijdag de aftrap van een knotsgek carnavalsweekend met het Knapzakkenfeest! Niet zoals gebruikelijk in de Leuttempel maar gewoon thuis voor de beeldbuis. Vanuit de EPC feesttent van het voorcafé namen Plien en Gerrit je mee door het archief van het Knapzakkenfeest. Allemaal prachtig beeldmateriaal uit de hele oude en de iets minder oude doos. Maar er waren natuurlijk ook nieuwe items zoals 'Zwaag in 1 minuut', liedjes over Zwaag in coronatijd en Hylarisch was natuurlijk BERNAAR BOULEVAAR! Een geweldig verhaal over de 'Nederlandse Engelbert Humperdinck'.

Zaterdagmiddag was daar de Digitale kinderoptocht. Geen weken bouwen met vriendjes en vriendinnetjes aan een creatie in een schuurtje, garage of woonkamer. Nee, maar wat hebben de kinderen uit Zwaag hun best gedaan op hun zelfgemaakte creaties van Lego, Duplo, karton, in Minecraft en noem het allemaal maar op voor de Digitale Optocht. Van de maar liefst 63 inzendingen hebben wij een hele mooie en bijzondere Kinderoptocht gemaakt maar dan digitaal! Zaterdagavond hadden onze vrienden Peter Takken en Bas Manshanden van Quizzards vanuit hun eigen studio in Zwaag een landelijke CarnavalsQuiz georganiseerd. Het was een gezellige, bonte en educatieve avond met na afloop een muzikale carnavaleske afterparty! 

Dan mocht er wel geen Grote Optocht zijn op zondag maar wel Versier-je-eigen-huis! En daar word je toch vrolijk van dat de boel buiten evengoed lekker versierd was. Het voelde als een warm bad wanneer men door het mooie Zwaag reed, fietste of liep. De optochtdeelnemers zijn de sterren van de zondag en daarom schitterde ze tijdens de Ranking de Stars Potpourri op de zondagavond extra fel. Normaliter shinen ze deze dag tijdens de optocht en in de Leuttempel maar nu dus digitaal. Vele groepen hadden gehoor gegeven aan de oproep en de vragenlijst met 10 stellingen netjes retour te gestuurd voor de ranking. Het totaal overzicht met daarbij de meest grappige en ongezouten meningen die gegeven waren werden door de heren Bernd Laan en Patrick Besseling met elkaar doorgenomen om te zien of Patrick hetzelfde over de optochtdeelnemers dacht als de optochtdeelnemers zelf. Tussen de stellingen door werd er op een leuke manier afgewisseld met de Zwaagse Potpourri: Zeer veel diverse filmjes, TikTok dingetjes, acts, mopjes en dergelijke die hiervoor waren aangeleverd. Geweldig om te zien hoe carnaval leeft onder de optochtdeelnemers en de Zwaagse bevolking.

Een machtig mooie alternatieve invulling voor het Swaegse Zottenbal op de maandagavond was de Zwaagse editie van The Masked Singer! Wat een dijk van een Line-Up, fantastische pakken, mooie karakters, geweldige liedjes en goed commentaar van de Jury die bestond uit Prins Roberto en Hofdames Amber & Liza. Aan hen was de schone taak om de juiste persoon in het pak te raden en natuurlijk de mensen thuis ook. Er werd vanuit huis ook lekker interactief gestemd om op die manier tot de winnaar van de avond te komen. De Zingende Zebra was niemand minder dan André Vloeijberghs en onder Super Grover kwam Esmee Bakker te voorschijn. De verrassing van de avond was wellicht wel de Brullende Leeuw oftewel niemand minder dan Joshua Knol. Achter Neptunus ging Jos Bakker (de zingende chauffeur van de Maskerbus) schuil maar de echte winnaar(es) van de avond was Rainbow Star. Jamy Knol wist de meeste stemmen te bemachtigen.

Het bijzondere Daverende Digitale Dikke Dolle Dinsdag programma was een waardige afsluiter. Tafelheer Alexander de Haan begeleide de kijker door de prachtige oude beelden uit het rijke Masker Dikke Dolle Dinsdag archief. Het aangepaste 54½ jarige Prinsenlied mocht natuurlijk ook niet ontbreken evenals tonnenboer Jan van Westen die vele lachsalvo's op zijn naam mocht schrijven. Jos Bakker bezong het verlangen naar carnaval in Zwaag waar je kippenvel van kreeg en diep in je hart raakte. De tijdens de MaskerQuiz ingezette transfer van Raadslid Gijs naar de Blockeniers kreeg voor hem een zeer aangenaam vervolg. En toen werd hij wakker en bleek dat hij alleen maar waanzinnig gedroomd te hebben. Er werd afgesloten met de ontmanteling van Prins Roberto en zijn Hofdames Amber & Liza. De rode bolhoed werd met de Prinsbekendmaking nog een jaartje in de ijskast gezet maar nu werd hij weer opgepiept in magnetron.

Alles over dit toch meer dan geslaagde weekend is terug te lezen hier op de site bij de nieuwsberichten. Bewegende beelden en fragmenten zijn terug te zien in een playlist op ons YouTube kanaal doormiddel van deze link: https://www.youtube.com/playli...

Het Masker bedankt iedereen voor een geweldig carnaval!


Deel deze pagina:     
Facebook Twitter Email
Deen Sponsoractie is weer van start!

Deen Sponsoractie is weer van start!

Ga nu naar Deen Zwaag en spaar munten voor De Kweekvijver!

19 jul Lees verder
Winnaars Masky Jacht en Nageldik Masker Informatiebulletin Puzzel

Winnaars Masky Jacht en Nageldik Masker Informatiebulletin Puzzel

Leuke bezigheden tijdens lockdown

21 feb Lees verder